Saturday, 17 November 2012

Resepi Kek Gulung

‫بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم .


Assalamualaikum W.B.T

14 november 2012 - birthday abglong yg ke 23. (dah x teenager dah) hehe, :p
2 hari sblum tarikh ni along mintak kan saya buatkan kek coklat + red velvet utk hari jadi dye, haha buat la sndiri, x malu mintak2 kt orang. hohoho :p   *gurauan semata*
camane pun lastly hana buat la jgak kek untuk abglong hana.... tapi! bkan kek yg mcm dye mintak tau. sbnarnye da buat kek coklat, tp x jd..kek tu hangit. huhu then try resepi lain pulak. so, jadilah kek dye mcm dlm gambar kt bawah ni ha...hehe

kek gulung khas buat abglong :


amacam, menarik x? nampak cam sedap kan? hehe *syok sendiri plak.. :p
meh nk share resepi, kalau nak yg ori pnye resepi try mintak tolong kat encik google ye, yang ni hana dah ubah2 sikit sebab x ckup bahan hari tu :)

bahan-bahan :
80 g tepung gandum (diayak)
3 biji telur 
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
Pewarna hijau dan biru

cara-cara :
1. Panaskan oven 170-180C. sambil tu sediakan loyang-Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega. 
2. Campur semua bahan (kecuali minyak dan pewarna) dalam mangkuk adunan, pastu putar sampai gebu. 
3. Tuang minyak masak sikit2 dan kacau sampai sebati  
4. asingkan sedikit untuk diwarnakan dengan pewarna biru dan hijau. 
5. Tuang adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan biru dan hijau di atasnya.(kalau rajin sangat wt je pape corak pun :)) tak payah tekan atau ratakan. 
6. Kemudian bakar selama lebih kurang 20 minit. (saya guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit je). 7. Bila dah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan. 
8. lepastu boleh la sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri kat atas kek tu .
9. Gulung kek dengan kemas. 
last skali bolehlah dipotong dan dihidangkan kek tu .

kek setelah dipotong
 
sebelum masuk dalam oven
setelah masak dan digulung

macam biasa lah, kalau nk try jgn lpe bagitau camne hasilnye ok? :)


*teringin nak tlg saudara2 kita kt Gaza, tlg diorang berjihad, -hanya mampu berdoa  :')

No comments:

Post a Comment