Tuesday, 13 November 2012

kisah Diri dan Jubah

Assalamualaikum W.B.T

Terlebih dahulu saya nk ucapkan terima kasih sebab sudi baca n follow blog saya. saya juga nak minta maaf andai anda semua x berpuas hati dengan post2 saya yang sebelum ni....yelah,  saya sebenarnya kureng sikit bab2 menulis ni.. semua post saya ni saya main bantai je nak tulis apa, hehe ^^ maaf ye andai post saya x menepati citarasa korang semua *senyum* :)

ok, entry kali ni hana nak cakap pasal 'JUBAH' . sape ada jubah ? or xde jubah sendiri tapi pernah pakai? (x kisah la sape2 punya pon)

haa...ni nak citer sikit, ni pandangan sendiri tau. Sebelum masuk CFS ni saya mmg x terpandang pun jubah sebagai pakaian untuk para muslimah, yang saya tau cuma baju kurung dan baju labuh, tudung labuh....hmm..jubah yang saya nampak kat kedai ke kat mne2 semua jubah yang sendat n x patut pun dipanggil JUBAH. =.=''

Lepas masuk CFS, saya tengok ramai gadis2 yang pakai jubah, tapi majoriti pakai jubah yang X SENDAT la., lawa pulak tengok dorang pakai,..lagi2 gadis2 yang pakai jubah dan bertudung labuh.. bila tengok diorang rasa macam nak kawan ngan diorang. seyes.!.seronok sangat tengok orang berpakaian macam ni sampaikan timbul perasaan dalam diri ni nak pakai macam tu jugak.

Bila tengok diorang2 ni, saya mula muhasabah diri balik, tengok pakaian kita camne. saya mula bandingkan antara saya dan mereka. hmmmm...jangan berhenti muhasabah Hana! cari kawan yang boleh bantu kita tingkatkan diri kearah melakukan kebaikan! saya mengimpikan untuk jadi macam mereka, tutup aurat dengan sempurna.

ok, ni cerita Hana pulak. first time saya pakai jubah masa event Grand Charity Iftar gabungan MEDCY-IDEA masa sem1 11/12 yang lepas. final meeting before event tu diorang semua sepakat decide pakaian- jubah hitam dan tudung putih bagi sisters n kopiah putih bagi brothers. *saya tersenyum lebar* (dapat jugak merasa pakai jubah. hehe. tapi jubah pinjam la.. saya xde jubah lagi masa tu.. ^^ first word yang terlintas bila pakai jubah tu - SELESA ! serius. lagi selesa dari baju kurung :) *teringin nak ada jubah sendiri*

ni geng2 preptech mase GCI
Nadiah, Husna, Hana, Zara(MEDCY), Nik, Syahid,
Ainuddin dan Shahin(MEDCY) 

then, masa balik uma ada jgak bagitau umi, nak jubah..tapi umi ckp 'NANTILAH DULU'. tiap kali pegi shopping ngan umi tu je lah jwpn yg umi bg.. tp xpe, SABAR, and at last! dapat jgak beli 1 jubah . YEAY! da ada jubah sendiri. ! hehe *syok* (tp jubah murah je..x pandai lah pakai barang mahal)

tu cerita sem3-dapat 1 jubah.. sem ni pulak...masa cuti  skolah hari tu umi blajar jahit jubah dari kaklong(anak toksu lah). balik je Shah Alam saya ikut umi pegi beli kain nk wt baju raya, teringin nak pakai jubah masa raya tapi umi cakap x sempat sbb umi kan baru je blajar, takut rosak kain nanti,. then after raya jubah saya pn siap dijahit oleh UMI TERCINTA .hehe.,jubah polos tapi selesa dipakai. umi memang pandai menjahit. *sayang umi*

tapi, ada cerita yang x best - soalan aku- "nak pakai jubah perlu  kena ada sebab ke??"

*nak pakai jubah sebenarnye x perlu bersebab pun,. xkan lah nak pakai jubah semata2 nak pegi masjid je kot? open minded sikit boleh? terima kasih :)

kisahnya camni, aku dipandang slack dan diperli oleh 'nenek' (bkn nenek sbnr) gara2 pakai jubah pergi jumpa kawan kt KB Mall. patutkah? -.-''

     nenek : eh, pakai gini ke jumpa saing2(kwn2) sakni?
     saya   : a'ah, knapa, x boleh ke?
     nenek : g kbmall pakai gini?? (still beliau tanye lagi mgkin pelik bagi dye)
     saya   : alah, jumpa kawan2 je, pakai jubah kan lagi elok dari pakai t-shirt?
     nenek : x payoh ko nok jale? nok shopping2 lagi..
     saya   : biasa je..pkai cmne2 pn boleh g shopping jgak..xde susah pn na nk jalan? hehe (bagi jawapan cmni sebab malas nak layan 'nenek' yang suka kondem orang..hee~)

sebenarnye saya terkilan kot, 'nenek' boleh pertikaikan pemakaian jubah..huhu..x salah lah kalau nak pergi shopping pakai jubah..n kalau nak tau, jubah2 ni banyak yang complete tutup aurat . (bagi yang x salah guna lah...)

Allah pernah berfirman : "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka meperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya"            [Surah An-Nur ayat 31]


dah jelas kan ayat ni . Allah dah bagitau siap2 pasal aurat ni. manusia je yang degil..kan?
last untuk entry ni...doa kan saya supaya konsisten melakukan kebaikan ea..dan doakan semoga kita sama2 berjaya dalam hidup dan mengikut syariat Islam ^^




sekian, minta maaf sekali lagi..

akhir kalam - SALAM MAAL HIJRAH :)
Assalamualaikum ;)

6 comments:

  1. kebiasaannya org tua terikut2 dengan adat mereka.. maka, harap bersabar melayan karenah mereka :D

    ReplyDelete
  2. saya rasa 'nenek' x ikut adat pon sbab cucu2 dye lbih 'islamic' dari saya n dye x kisah pn? :)
    mgkin sbab saya ni dulu bkan dri skolah agama, so, mybe pelik bg dye kot? *rasanya lah :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. btol3,. first event mse sem 1. law x silap la kot :)

      Delete