Tuesday, 20 November 2012

ISRAEL atau YAHUDI?

‫بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم .

Assalamualaikum W.B.T :)
Alhamdulillah, syukur pada Ilahi yang telah mengurniakan nikmat sihat kepada hamba2-Nya..

bagaimanakah keadaan pejuang2 Islam kita di Palestin sana?
sayu hati ni bila melihat kekejaman yg berlaku kepada saudara Islam kita... :'(
disaat kita selesa dengan kehidupan kita di sini, bergelak ketawa, bersorak riang,
tentera2 israel sedang rancak menzalimi saudara kita disana.
mereka sangat2 kejam mengangkat senjata tepat kearah saudara2 kita.

Kita memang tidak mampu untuk mengangkat senjata melawan semula tentera2 zionis,
tapi kita mampu menadah tangan kepada Allah SWT memohon semoga saudara Islam kita di sana di beri perlindungan dan keamanan. Amin.
In Sya Allah! Allah lindungi mereka.,

Di FB memang ramai yg post mengenai perkembangan di Gaza., hampir semua rakan fb yg sgt prihatin dan mengingatkan kita agar x lupa mendoakan saudara2 kita di Gaza.
apa yg sy nk bgitau kt entry kali ni tentang doa yg kita pohon kpd Allah untuk meminta Israel dilaknat.
korang semua mesti pernah baca kan status mcm ni?


saya mmg x berapa yakin dengan status ni, then sy tnye ustaz study circle sy, . ni jawapannye :)


yang ni terjemahan surah aali Imran : 93
"Segala jenis makanan dahulu adalah halal bagi Bani Isra’il, kecuali makanan yang diharamkan oleh Isra’il (Nabi Ya’qub) kepada dirinya sendiri sebelum diturunkan Kitab Taurat. Katakalah (wahai Muhammad): “(Jika ada makanan yang diharamkan kepada kamu wahai Bani Isra’il sebelum Kitab Taurat diturunkan) maka bawalah kamu Kitab Taurat itu kemudian bacalah akan dia, kalau betul kamu orang-orang yang benar.”


ini pulak jawapan ustaz :)


so, conclusionnye kalau kita tahu tentang ni silalah berdoa dengan menyebut 'Israel' atau tentera zionis, lagipun betul kata ustaz, Allah paham ap yg kita mksudkan..so, keep on praying ye sahabat2 semua :)
"YA ALLAH!! SEBAGAIMANA KAU PERNAH MENGHANTAR BURUNG2 ABABIL MENGHANCURKAN TENTERA BERGAJAH MUSYRIKIN, MAKA KAMI MEMOHON KPD-MU YA ALLAH.. TURUNKANLAH BANTUAN MU KALI INI KEPADA SAUDARA2 KAMI DAN SELAMATKANLAH ORANG2 ISLAM DI BUMI NEGARA PALESTIN, HANCURKANLAH DAN LAKNATKANLAH REJIM ZIONIS YAHUDI SEDAHSYAT2NYA"- AMIN.

Saturday, 17 November 2012

Resepi Kek Gulung

‫بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم .


Assalamualaikum W.B.T

14 november 2012 - birthday abglong yg ke 23. (dah x teenager dah) hehe, :p
2 hari sblum tarikh ni along mintak kan saya buatkan kek coklat + red velvet utk hari jadi dye, haha buat la sndiri, x malu mintak2 kt orang. hohoho :p   *gurauan semata*
camane pun lastly hana buat la jgak kek untuk abglong hana.... tapi! bkan kek yg mcm dye mintak tau. sbnarnye da buat kek coklat, tp x jd..kek tu hangit. huhu then try resepi lain pulak. so, jadilah kek dye mcm dlm gambar kt bawah ni ha...hehe

kek gulung khas buat abglong :


amacam, menarik x? nampak cam sedap kan? hehe *syok sendiri plak.. :p
meh nk share resepi, kalau nak yg ori pnye resepi try mintak tolong kat encik google ye, yang ni hana dah ubah2 sikit sebab x ckup bahan hari tu :)

bahan-bahan :
80 g tepung gandum (diayak)
3 biji telur 
60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil ovalette
Pewarna hijau dan biru

cara-cara :
1. Panaskan oven 170-180C. sambil tu sediakan loyang-Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega. 
2. Campur semua bahan (kecuali minyak dan pewarna) dalam mangkuk adunan, pastu putar sampai gebu. 
3. Tuang minyak masak sikit2 dan kacau sampai sebati  
4. asingkan sedikit untuk diwarnakan dengan pewarna biru dan hijau. 
5. Tuang adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan biru dan hijau di atasnya.(kalau rajin sangat wt je pape corak pun :)) tak payah tekan atau ratakan. 
6. Kemudian bakar selama lebih kurang 20 minit. (saya guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit je). 7. Bila dah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan. 
8. lepastu boleh la sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri kat atas kek tu .
9. Gulung kek dengan kemas. 
last skali bolehlah dipotong dan dihidangkan kek tu .

kek setelah dipotong
 
sebelum masuk dalam oven
setelah masak dan digulung

macam biasa lah, kalau nk try jgn lpe bagitau camne hasilnye ok? :)


*teringin nak tlg saudara2 kita kt Gaza, tlg diorang berjihad, -hanya mampu berdoa  :')

Tuesday, 13 November 2012

kisah Diri dan Jubah

Assalamualaikum W.B.T

Terlebih dahulu saya nk ucapkan terima kasih sebab sudi baca n follow blog saya. saya juga nak minta maaf andai anda semua x berpuas hati dengan post2 saya yang sebelum ni....yelah,  saya sebenarnya kureng sikit bab2 menulis ni.. semua post saya ni saya main bantai je nak tulis apa, hehe ^^ maaf ye andai post saya x menepati citarasa korang semua *senyum* :)

ok, entry kali ni hana nak cakap pasal 'JUBAH' . sape ada jubah ? or xde jubah sendiri tapi pernah pakai? (x kisah la sape2 punya pon)

haa...ni nak citer sikit, ni pandangan sendiri tau. Sebelum masuk CFS ni saya mmg x terpandang pun jubah sebagai pakaian untuk para muslimah, yang saya tau cuma baju kurung dan baju labuh, tudung labuh....hmm..jubah yang saya nampak kat kedai ke kat mne2 semua jubah yang sendat n x patut pun dipanggil JUBAH. =.=''

Lepas masuk CFS, saya tengok ramai gadis2 yang pakai jubah, tapi majoriti pakai jubah yang X SENDAT la., lawa pulak tengok dorang pakai,..lagi2 gadis2 yang pakai jubah dan bertudung labuh.. bila tengok diorang rasa macam nak kawan ngan diorang. seyes.!.seronok sangat tengok orang berpakaian macam ni sampaikan timbul perasaan dalam diri ni nak pakai macam tu jugak.

Bila tengok diorang2 ni, saya mula muhasabah diri balik, tengok pakaian kita camne. saya mula bandingkan antara saya dan mereka. hmmmm...jangan berhenti muhasabah Hana! cari kawan yang boleh bantu kita tingkatkan diri kearah melakukan kebaikan! saya mengimpikan untuk jadi macam mereka, tutup aurat dengan sempurna.

ok, ni cerita Hana pulak. first time saya pakai jubah masa event Grand Charity Iftar gabungan MEDCY-IDEA masa sem1 11/12 yang lepas. final meeting before event tu diorang semua sepakat decide pakaian- jubah hitam dan tudung putih bagi sisters n kopiah putih bagi brothers. *saya tersenyum lebar* (dapat jugak merasa pakai jubah. hehe. tapi jubah pinjam la.. saya xde jubah lagi masa tu.. ^^ first word yang terlintas bila pakai jubah tu - SELESA ! serius. lagi selesa dari baju kurung :) *teringin nak ada jubah sendiri*

ni geng2 preptech mase GCI
Nadiah, Husna, Hana, Zara(MEDCY), Nik, Syahid,
Ainuddin dan Shahin(MEDCY) 

then, masa balik uma ada jgak bagitau umi, nak jubah..tapi umi ckp 'NANTILAH DULU'. tiap kali pegi shopping ngan umi tu je lah jwpn yg umi bg.. tp xpe, SABAR, and at last! dapat jgak beli 1 jubah . YEAY! da ada jubah sendiri. ! hehe *syok* (tp jubah murah je..x pandai lah pakai barang mahal)

tu cerita sem3-dapat 1 jubah.. sem ni pulak...masa cuti  skolah hari tu umi blajar jahit jubah dari kaklong(anak toksu lah). balik je Shah Alam saya ikut umi pegi beli kain nk wt baju raya, teringin nak pakai jubah masa raya tapi umi cakap x sempat sbb umi kan baru je blajar, takut rosak kain nanti,. then after raya jubah saya pn siap dijahit oleh UMI TERCINTA .hehe.,jubah polos tapi selesa dipakai. umi memang pandai menjahit. *sayang umi*

tapi, ada cerita yang x best - soalan aku- "nak pakai jubah perlu  kena ada sebab ke??"

*nak pakai jubah sebenarnye x perlu bersebab pun,. xkan lah nak pakai jubah semata2 nak pegi masjid je kot? open minded sikit boleh? terima kasih :)

kisahnya camni, aku dipandang slack dan diperli oleh 'nenek' (bkn nenek sbnr) gara2 pakai jubah pergi jumpa kawan kt KB Mall. patutkah? -.-''

     nenek : eh, pakai gini ke jumpa saing2(kwn2) sakni?
     saya   : a'ah, knapa, x boleh ke?
     nenek : g kbmall pakai gini?? (still beliau tanye lagi mgkin pelik bagi dye)
     saya   : alah, jumpa kawan2 je, pakai jubah kan lagi elok dari pakai t-shirt?
     nenek : x payoh ko nok jale? nok shopping2 lagi..
     saya   : biasa je..pkai cmne2 pn boleh g shopping jgak..xde susah pn na nk jalan? hehe (bagi jawapan cmni sebab malas nak layan 'nenek' yang suka kondem orang..hee~)

sebenarnye saya terkilan kot, 'nenek' boleh pertikaikan pemakaian jubah..huhu..x salah lah kalau nak pergi shopping pakai jubah..n kalau nak tau, jubah2 ni banyak yang complete tutup aurat . (bagi yang x salah guna lah...)

Allah pernah berfirman : "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka meperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya"            [Surah An-Nur ayat 31]


dah jelas kan ayat ni . Allah dah bagitau siap2 pasal aurat ni. manusia je yang degil..kan?
last untuk entry ni...doa kan saya supaya konsisten melakukan kebaikan ea..dan doakan semoga kita sama2 berjaya dalam hidup dan mengikut syariat Islam ^^




sekian, minta maaf sekali lagi..

akhir kalam - SALAM MAAL HIJRAH :)
Assalamualaikum ;)

Thursday, 1 November 2012

RED VELVET AIDILADHA ;)


Assalamualaikum W.B.T :)

last post - 19 Julai 2012 ...............
hmmmmm...

sekarang 1 November.!

 ^O^!

whoao~~lama betul x update blog nih ! 3 bulan lebih ni kot.. hoho.
baru perasan yang sebelum ni sikit sangat resepi makanan yang kite post kan? tgok2 balik, cuma ada resepi
biskut coklat chip , kuih puteri mandi dan  lauk kari kepala ikan je.. (klik link kalau nak tengok balik eh :))
sooo......
hmmm... kali ni kite nak share pulak macam mana nak buat kek red velvet . :D
mesti ramai yang pernah makan kan? jap. kalau ada yang pernah buat kek ni,. share2 la jgak resepi kat kite, nak try resepi korang jugak. mane tau korang punya lagi sedap ke? :)


 Haa., ni hasil kek yang kite buat. hehe. kite namakan kek ni red velvet AidilAdha sebab kite buat kek ni mse hari raya haji hari tu, :) tapi topping dye x cantik. sebab x brape reti nk buat. ada sesape nak tlg ajar x? :3

erm,nak resepi? nah amek.. hehe. ni kite bagi resepi untuk wat 1 kg kek. tapi aritu kite wat 500g je..hihi


bahan2 untuk kek:-
1kg tepung red velvet (boleh cari kt kedai De'manis Enterprise *klik link ni) #tapi kat kedai kek mane2 pn ada kot? kite slalu beli barang2 nk wat kek or biskut ni kt De'manis or Bagus Baking Center )

400g minyak (kite gune minyak masak)

200g air kosong (air sejuk pun boleh)


bahan-bahan topping
500g cream cheese
150g gula aising

Cara-cara
1. tak payah pening-pening kepala, campurkan je semua bahan dalam mixer dan pukul sampai sebati. guna kelajuan sederhana dah ok.
2. masukkan dalam paper cup . kalau nak buat kek masuk kan lah dalam loyang eh.
3. bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 1/2 jam untuk cupcake. 
4. sambil bakar tu boleh prepare topping. campurkan je cream cheese tu dgn gula aising dan pukul sampai sebati. 
5. dah habis bakar, tunggu sampai kek/cupcake sejuk sebelum hias dgn topping cheese tu. ikut kreativiti la ye nak hias mcm mana




so, tu je resepi dye...senang kan? :) jomlah try2 wat.